Bureau voor advies en dienstverlening.
Wij zijn er voor uw projecten!

Ramen, deuren en kozijnen.

Houten kozijnen, ramen en deuren vindt je in alle soorten en maten. In het klassieke werk meer de kleinere glasvakken, zwaardere kopmaten, sierprofielen en in het nieuwe werk bijvoorbeeld grotere kozijnen met grote glasvakken.
Kozijnen, ramen en deuren voor nieuwbouw projecten moeten aan strenge regels voldoen en moeten met een KOMO certificaat geleverd worden. Hoe je dit moet of kan maken staat uitgebreid beschreven in de KVT. De KVT is een naslagwerk en een uitwerking van de BRL0801. In deze BRL worden vooral de prestatie-eisten genoemd waar houten geveltimmerwerk aan moet voldoen. In de KVT staan dan de praktijk richtlijnen voor zowel productie methoden, uitvoering, opslag en plaatsing van de kozijnen. Als je als bedrijf kunt laten zien dat je aan al deze richtlijnen voldoet, mede middels een IKB, kun je KOMO certificatie aanvragen bij SKH (Stichting Keuring Hout). Deze zijn de controlerende instantie middels periodieke keuringen en bezoeken.
Je kan echter als kozijnenfabrikant ook zelf nieuwe detaillering en uitvoering ontwikkelen. Je moet deze dan laten testen of een conformiteitsverklaring aanvragen bij SKH. Wanneer blijkt dat de eigen ontwikkelde producten voldoen kunnen deze met KOMO certificaat geleverd worden, of onder je bestaande certificaat.
Soms wijken de wensen van de klant dermate af van de KVT, dat KOMO certificering met garantie niet haalbaar is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij monumentaal timmerwerk. Als je als fabrikant er wel vertrouwen in heeft kun je ervoor kiezen om zelf garantie te geven in de vorm van fabrieksgarantie. Je kan dan zelf deze garantie opstellen en het concept voorleggen aan de klant.


Speciale kozijnen.

Onbehandelde kozijnen.
Sommige architecten of opdrachtgevers hebben de voorkeur voor onbehandeld houten geveltimmerwerk, dit vanwege de vergrijsde look, natuurlijke karakter en niet schilderen. Onbehandelde kozijnen vind vooral zijn weg in speciale projecten met veel hout aan de gevel en biobased materialen.
Echter deze toepassing vraagt wel de nodige aandacht. Van belang is de keuze van de houtsoort. Er zijn maar enkele gangbare houtsoorten geschikt voor deze toepassing. Daarnaast zijn de volgende punten belangrijk voor een goede en duurzame toepassing:
- Wijze van uitzagen uit de stam.
- Kwaliteit van het hout.
- Verbindingen.
- Houtvochtigheid.
- Plaats mogelijke lamineernaden.
- Transportlaag.
De houtsoort moet namelijk voldoende duurzaam zijn en er mogen geen of weinig gebreken in zitten zoals kwasten, scheurvorming, kruisdraad. Dit geldt nog meer voor de liggende delen. Daarnaast verdient het sterk de voorkeur om rift of halfrift gezaagd hout toe te passen en dit zeker voor de liggende delen zoals onderdorpels en tussendorpels. Rift of kwartiers gezaagd hout is veel stabieler, minder kans op kromtrekken en op scheurvorming of bladders.
Houtvochtigheid is erg belangrijk en het hout moet kunstmatig terug gedroogd worden tot circa 14-16%.
De plaats van mogelijke lamineernaden liefst binnen of onder de glaslijn. Wanneer dit niet kan dan met een overlappende sponning werken zodat lijmnaad niet direct in weer een wind zit.
Bij schuine verbindingen is het overwegen waard om machettes toe te passen. Normaal gesproken moet bij verbindingen elastische en spleet vullende lijm toegepast worden. De kopse kanten van de dorpels dienen behandeld te zijn met een kopshout afdichter.
Om de schok voor het hout te verzachten om in één keer buiten te worden toegepast verdient het aanbeveling om een transport laag aan te brengen. Dit kan in een grijstint zodat het vergrijzen egaler verloopt.
Wanneer u overweegt om onbehandelde kozijnen toe te passen kunt u contact met ons opnemen voor verder advies en details. Wij zijn er voor u.



Hout/ aluminium kozijnen.
Deze kozijnen worden nu ook in Nederland gaande meer toegepast. In ons omringende landen zijn dit type kozijnen al langer gemeengoed. Het is eigenlijk het beste van twee werelden: enerzijds het onderhoudsarme van de buitenzijde door het aluminium en de warme uitstraling van hout aan de binnenzijde. Er zijn verschillende aluminium profielen verkrijgbaar met bijbehorende rubber. Er zijn ook profielen voor ramen, deuren, schuifpuien e.d. De coating op het aluminium is van hoogwaardige kwaliteit namelijk Qualicoat met garantie. Ramen worden veelal als draaikiep raam uitgevoerd. Deuren zowel naar binnen als buiten draaiend.
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.



Vliesgevels.
Dit zijn gevelvullende, niet dragende elementen met glas en ranke profielen. Net wat architectonisch vaak gewenst is. Een houten vliesgevel is opgebouwd uit houten stijlen en dorpels, rubbers, glasdragers, glas, aluminium montage profielen, waterslagprofielen en clicklijsten. De montagevolgorde is veelal: montage ankers, daarna stijlen, dorpels, rubberen profielen, folies, inzetdozen, glas, bevestigingsprofielen, waterslagprofielen en clicklijsten.
Dikte stijlen en dorpels meestal in 60 of 80 mm, breedte is afhankelijk van de te overbruggen hoogte en van aantal stijlen.
In plaats van glas kunnen in de vakken ook hsb inzetdozen worden toegepast of kozijnen met raam of deur. Deze worden op dezelfde manier geklemd als het glas. Let bij grote glasvakken op de benodigde dikte van het glas ivm sterkte en mogelijke eisen op gebied van doorvalveiligheid of letselbeperking. In deze situaties passen we veiligheidsglas toe, dit is meestal gelaagd glas aan de binnenzijde en bij letselbeperking ook aan buitenzijde. Ook de g waarde, Ug waarde en geluidseisen  zijn van invloed op glaspakket en type glas. Het glas vraagt dus veel aandacht omdat de gevel bijna helemaal van glas is.
Vliesgevels kunnen ook in Passiefhuis uitvoering uitgevoerd worden.


Voor verdere hulp in uitvoering kunnen wij u nader van dienst zijn.  Neem contact op voor maatwerk advies.