Voorbeeldelementen natuurinclusief bouwen voor gebouwen:
Verticale tuinen en groene daken.
Een ander soort gevelbekleding kan ook gevelbegroeiing zijn in de vorm van verticale tuinen. Verticale tuinen passen uitstekend in “Het nieuwe bouwen” principe. Het is uitermate geschikt voor het snel vergroenen van stedelijke gebieden en hebben een bewezen positief effect op mens, dier en het milieu, op een ruimtebesparende manier. Dit kan bijvoorbeeld tegen woningen, bedrijfsgebouwen, kantoorgebouwen en dergelijke. Kortom een bedrijf wat kiest voor milieu en duurzaam kan deze boodschap uitstekend uitdragen door middel van een groene gevel als blikvanger.
Voordelen groene gevels:
- Luchtzuiverend, - Lagere energiekosten door isolerende werking, - Geluiddempend, - Mensen voelen zich gelukkiger, - Waardevermeerdering vastgoed, - Langere levensduur gevel, - Minder ruimte nodig.
Groene gevels kunnen over vocht- en temperatuursensoren beschikken die ervoor zorgen dat de planten altijd voldoende water en voedingsstoffen krijgen. Via een internetverbinding kan de irrigatie in de gaten gehouden en bijgesteld worden.
Een volledig geautomatiseerd irrigatiesysteem op maat staat garant voor de optimale groei en bloei van de beplanting. De waterafgifte wordt mogelijk automatisch aangepast dankzij diverse sensoren, zoals een regensensor of een bodemvochtigheidssensor. Belangrijke onderdelen, die per jaar veel water en stroom besparen.
Als de geveltuin op een zonnige plek komt dan zijn planten zoals stokroos, salie, vetplanten, siergrassen en klimrozen een goede keuze. In de schaduw komen akelei, anemoon, vingerhoedskruid, varens of clematis goed tot hun recht. Kies vaste planten, die gaan lang mee.
Nazorg.
Voor de nazorg kunnen gespecialiseerde vakmensen worden ingezet, voorzien van het juiste materieel. Werken op de hoogte van groene gevels vraagt extra kennis en kunde, zowel voor de veiligheid als over de planten en groeiomstandigheden.
Klimplanten.
Eenvoudigere vorm van verticale tuinen zijn klimplanten. Klimplanten zijn zeer geschikt als gevelbeplanting. Zomer en winter een mooie groene gevel, verrijkt met bloemen in de bloeiperiode. Allerlei kleuren en variaties zijn mogelijk gedurende de seizoenen.
Klimplanten zijn een goed alternatief wanneer verticale tuinen niet haalbaar is. Uiteraard zijn sommige voordelen van verticale tuinen minder van toepassing op gevels met klimplanten zoals bijvoorbeeld biodiversiteit en isolerende werking, echter het is toch een mooi alternatief met belangrijke voordelen ten opzichte van een grijze gevel. Het verminderd nog steeds de instraling van de zon op de muren, zorgt voor een langere levensduur van de gevel en het “menselijk effect” van een prettiger leef omgeving blijft bestaan.
Klimplanten kunnen iedere gevel van een bedrijfspand fantastisch verfraaien. Allerlei soorten klimplanten zijn mogelijk, bloeiende klimplanten, ’s winters groen blijvende, blad verliezende, standplaatsen in de zon of schaduw, snel groeiende, laag blijvende of juist erg hoog groeiende klimplanten. De standplaats, de bodemsoort en de vorm van de gevel zijn veel bepalend voor de mogelijke plantensoorten. Op iedere plek zijn klimplanten mogelijk.
Geen schade aan uw gevel
Voor vrijwel iedere gevel zijn er mogelijkheden om klimplanten toe te passen. Door middel van klimhulpsystemen voor de klimplanten wordt gestuurd waar de klimplanten groeien. Waar op de gevel van uw bedrijfspand zich een klimhulpsysteem bevindt, groeit de klimplant. Waar het systeem niet is bevestigd groeit de klimplant niet. Zo wordt voorkomen dat klimplanten groeien op plekken waar u ze niet wenst en wordt schade aan de gevel voorkomen.
Groene daken
We kunnen er haast niet meer omheen; de vele voordelen en positieve effecten van een groen dak op zowel mens als dier. Het werken en leven in een groene omgeving heeft een ontspannende werking en zorgt voor minder stress en meer rust door haar natuurlijke uitstraling. Daarnaast verhoogt een groene omgeving ook de biodiversiteit en creëert een leefomgeving voor kleine plant- en diersoorten zoals insecten, bijen en vlinders.
Een groen dak absorbeert het hemelwater bij een regenbui. Het water wordt gebufferd in de planten, het substraat en in het drainagesysteem. Hierdoor wordt het water vertraagd afgevoerd naar het riool en wordt ons rioolsysteem minder belast. Het gebufferde water op het groendak wordt later teruggegeven aan de planten en aan de atmosfeer door verdamping. Ook verlengt een groendak de levensduur van een dak. Zo beschermt groen op het dak de dakbedekking tegen uv-straling. Hierdoor gaat een dak gemiddeld 2 keer langer mee.
De temperatuur op een zwart dak kan in de zomer erg hoog oplopen. Een groendak zorgt ervoor dat er minder warmte door naar binnen wordt afgegeven.
Bruin dak
Bij bruine daken bestaat de dakbedekking voornamelijk uit zand en steen, bijvoorbeeld gerecycled puin. Bruine daken kunnen ook als wateropslag fungeren en een broedplaats voor vogels die houden van zanderig terrein zoals bijvoorbeeld Plevieren, Visdiefje en Scholekster. Stenen en stammen kunnen ook worden toegepast op een bruin dak.
Natuurinclusief bouwen voor omgeving.
Vleermuis- en gierzwaluwkasten
Kasten voor vogels en vleer-muizen zijn gunstig voor de natuur maar ook voor de mensen. Soorten zoals de huismus, gierzwaluw en dwergvleermuis vangen veel insecten. Een vleermuis vangt wel 3000 insecten per nacht waaronder veel steekmuggen! Ze dragen dus wel degelijk bij aan een prettiger leefomgeving.
Insectenhotels
Inbouwstenen, gestapelde stenen en insectenhotels dragen bij aan een gezonde bijen- en vlinderpopulatie in de stad. Zij zijn een belangrijke schakel in de voedselketen ook voor de mens. Zij zorgen voor ongeveer 60% van de kruisbestuiving van groenten en fruit.
Plaats de insectenhotels en stenen op een beschutte plaats tegen regen en wind en dichtbij bloemen, planten en struiken.
Bijenstenen aan zonzijde van gebouw inmetselen.
Water doorlatende straat tegels.
Het toepassen van water doorlatende tegels kan goed helpen bij de waterafvoer bij zware regenbuien of langdurige regen. Het water kan door de tegels heen in de grond zakken en er ontstaat geen wateroverlast. Ook is het belangrijk mensen bedachtzaam te maken om tuinen zo min mogelijk te betegelen om zo de waterhuishouding van de stad gezonder te maken.
Wadi
Een Wadi (Water Afvoer Door Infiltratie) is een beplante greppel met een waterdoorlatende bodem. Bij dit systeem stroomt het water van de daken en de wegen niet in het riool maar via goten of licht aflopende straten in de wadi naar het grondwater in de bodem. Wadi’s kunnen overal aangelegd worden, ook in de openbare ruimte en zorgen voor meer biodiversiteit en verbeterde leefomgeving.
Een Wadi is goed voor amfibieën, vissen, vogels, vlinder, wilde bijen, planten, juffers en libellen. Een Wadi met hoog opgaande planten is ook goed voor een ecologische verbindingszone met de Wadi.
Aanleg mini bossen (Tiny forest)
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid minibos van ongeveer 250 m2 in stedelijk gebied. Bij de aanleg plant je maximaal 600 bomen die bestaan uit hooguit veertig verschillende inheemse soorten. Zulke minibossen zijn een groene oase die de omgeving afkoelen en geluid dempen. Ook vormen ze een mooie plek voor vogels en insecten en betere infiltratie van regenwater.
Klimaat adaptief bouwen
Dit is dat we ons aanpassen aan veranderde klimaatomstandigheden. Bijvoorbeeld dat we maatregelen nemen voor zware regenval en langere periode van droogte. Het kan ook betekenen dat we maatregelen nemen om juist te profiteren van deze veranderingen. Bijvoorbeeld regenwateropvang voor gebruik. Concrete maatregelen kunnen zijn:
- Groene parkeervakken, met tegels die niet afsluiten en groen doorlaten.
- Groene daken en gevels die werken als een spons en hittestress verminderen.
- Minder harde bestrating ook in tuinen.
Nieuwebouwen advies kan u helpen met het maken van een plan van aanpak op maat voor uw woning, bedrijfspand of de omgeving en fysiek domein. Ook het begeleiden van het realiseren van alle ideeën kunnen we voor u verzorgen.