Adviesbureau voor energiezuinig, biobased en natuurinclusief bouwen
Zet met ons de stappen naar uw groene droomproject.

Wat houdt "Het nieuwe bouwen!" in?

project Elix Zeist, Mix architecten project Elix Zeist, Mix architecten

Wij werken met het “Het nieuwe bouwen” principe en deze naam is niet zomaar gekozen. De term: “nieuwe bouwen” werd al gebruikt in de begin jaren van de 20e eeuw als aanduiding voor radicale vernieuwingen in de architectuur als gevolg van slechte woonomstandigheden eind 19e eeuw. Het stond toen voor transparantie, ruimte en licht en voor het scheiden van wonen, werken, verkeer en recreatie.

De term heeft iets weg van een revolutie, het inslaan van een nieuwe weg. Wat ons betreft is het opnieuw tijd voor een nieuwe manier van bouwen en wel volgens de 4 pijlers:

- Hout.
- Passiefhuis
- Houtbouw
- Biobased en natuurinclusief.

Met daarbij de bonus pijler: “anders samenwerken”.


Pijler 1 hout: Het meer toepassen van hout in de bouw. Hout is namelijk biobased materiaal nr. 1 en heeft vele voordelen. Het is namelijk in grote mate brandwerend en toont een voorspelbare inbrandsnelheid, hout heeft isolerende eigenschappen, hout is sterk en duurzaam en bovendien is hout circulair want het is een hergroeibaar materiaal en kan bij demontage of sloop hergebruikt worden.



Pijler 2 Passiefhuis: Het bouwen van gebouwen volgens de Passiefhuis principes van Passiefhuis instituut Darmstadt. Dit houdt in dat we optimaal gebruik gaan maken van de gratis zonnewarmte, dat we ramen gaan beschouwen als “energie centrales”, dat we luchtdicht gaan bouwen (en nee dit is niet benauwend), dat we balansventilatie met WarmteTerugWin capaciteit gaan toepassen, dat we een gebouwschil gaan toepassen die hoog isolerend is. Dit alles met als positieve gevolg dat we gebouwen creëren die amper meer actieve verwarming en koeling nodig hebben, gebouwen die heel weinig energie nodig hebben en verbruiken, gebouwen zonder vocht- en tocht problemen en met een gezond binnenklimaat. Hoe mooi is dat!


 “Anders samenwerken”. Hoe mooi zou het zijn als we bovenstaande pijlers realiseren met een andere manier van samenwerken. Een samenwerking die gebaseerd is op vertrouwen en niet op wantrouwen, een samenwerking die gebruik maakt van elkaars vakkennis en die uiteindelijk een win/win situatie oplevert voor opdrachtgever en bouwende partijen. Want deze manier van samenwerken resulteert in een betere prijs/kwaliteit verhouding van gebouwen die met de nieuwste inzichten zijn gebouwd en met de juiste keuze van materialen en werkmethodes en waar men gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor neemt in plaats van een claim cultuur en eigen straatje schoon houden.

Pijler 3 Houtbouw:  Het bouwen in hout heeft vele voordelen: Het heeft een veel lagere milieu impact dan traditionele bouwmaterialen, het voorkomt uitputting van de aarde en heeft een veel lagere CO2 uitstoot en dit kan zelfs negatief zijn als je de CO2 opslag in het hout en andere biobased materialen meeneemt. Verder leent houtbouw zich uitstekend voor prefab bouw en het bouwen met 2D of 3D modules eventueel bijna kant en klaar met inrichting zoals keuken, badkamer en/of toilet.


Pijler 4 Biobased en natuurinclusief: Biobased materialen zijn materialen die niet of nauwelijks bewerkt hoeven te worden en hergroeibaar zijn, dus in principe onuitputtelijk. Deze materialen dragen bij aan een vochtregulerend binnenklimaat en kunnen zowel constructief als voor isolatie doeleinden toegepast worden. Bovendien slaan ze tijdens de groei CO2 op en er is minder energie nodig bij oogst en bewerking tot bruikbare grondstof. Er zijn ook veel voordelen op het mentale en gezondheidsvlak omdat het prettiger wonen en werken is met natuurlijke materialen. Daarbij hoort ook het natuurinclusief bouwen zowel voor de gebouwen als voor de omgeving.


Passiefhuis vliesgevel


 

Uitgangspunten:

bamboe bos

Doelstelling moet zijn niet: “meer, meer, meer” maar “minder, minder, minder”. Niet al maar meer energie gebruiken en nodig hebben en dat gaan realiseren met milieu- en dier belastende windmolen parken op zee en ander kunst en vliegwerk. Nee we moeten zorgen dat we veel minder energie nodig hebben, want uiteindelijk is het nog altijd zo dat: “Wat je niet nodig hebt hoef je ook niet op te wekken”. We moeten zo gaan bouwen dat we gebouwen realiseren die amper energie nodig hebben voor verwarming en koeling, dat er geen warmte verloren gaat door spleten en kieren (we stoken toch niet voor de buitenlucht!). Daarnaast dat we materialen toepassen met een laag materiaal gebonden energieverbruik. Materialen die vrij eenvoudig geoogst en bewerkt kunnen worden tot bruikbare grondstof, die hernieuwbaar zijn en ruim voorradig. Dus geen grondstoffen die “moeder aarde” belasten door stoffen te moeten opgraven of boren die het eco-systeem aantasten en geen gebruik van grondstoffen die “eindig zijn”.

 

Kurkeik


We moeten terug naar de basis, terug naar wat de natuur ons geeft. Dit geldt voor ons leef- en eetpatroon als ook voor de wijze van bouwen. We brengen zittend de dag door en consumeren te veel bewerkt voedsel. Dit kan je ook doortrekken naar de wijze van bouwen. We passen teveel bewerkte materialen toe met veel CO2 uitstoot en vervuiling als gevolg. We moeten terug naar de natuur, naar toepassing van natuurlijke materialen en een natuurlijke vormgeving van gebouwen die opgaan in hun natuurlijke omgeving. Ook het optimaal gebruik maken van wat de natuur ons gratis geeft, zoals: zonnewarmte en regenwater.
                                                Kortom dit is: Het nieuwe bouwen!