Adviesbureau voor energiezuinig, biobased en natuurinclusief bouwen
Zet met ons de stappen naar uw groene droomproject.

Biobased materialen.

Bamboe bos

Biobased materialen zijn natuurlijke materialen die aan te merken zijn als hernieuwbare grondstof.
Deze materialen staan gaande meer in de belangstelling vanwege de goede milieuprestaties en het feit dat ze CO2 opslaan tijdens de groei. Andere voordelen zijn:
- Veel biobased materialen hebben een positieve vochtregulerende invloed wat een aangenamer binnenklimaat tot gevolg heeft zoals b.v. hout, natuurvezel-kalk, cellulose, natuurvezel isolatie e.d..
- Antibacteriële werking zoals hennepvezel.
- Verschillende biobased materialen hebben ook goede akoestische eigenschappen en trilling absorptie.
- Kurk heeft goede brandwerende eigenschappen en cellulose is met toevoeging van brandvertragers ook brandwerend te maken.

Terug naar de basis, back to nature.

Biobased materialen zouden de wind vol in de rug moeten hebben, maar helaas is de praktijk nog weerbarstig. Door de hoge concurrentiedruk in de bouw en door strengere eisen van de overheid dat de bouwmaterialen via de MPG,  in de NationaleMileuDatabase (NMD) moeten zijn opgenomen vertraagt het proces. Daarnaast onbekend maakt onbemind. Echter het potentieel is hoog omdat deze biobased materialen veel voordelen hebben (zie hierboven) en hernieuwbaar zijn, dus onuitputtelijk. De bouw is verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2 uitstoot. Mede door gebruik van biobasedmaterialen kunnen we dit terugdringen en kunnen we ook minder afhankelijk worden van fossiele grondstoffen. We moeten terug naar de basis, naar “moeder natuur”, daar zijn wij als Massiefhoutadvies van overtuigd. Traditionele bouwmaterialen blijven toepassen op deze huidige schaal, met een groot milieu impact, is een steeds smallere weg. Bovendien zijn deze natuurlijke materialen in gebruik beter voor de welgesteldheid van mens en dier.

Duurzaamheidscertificaten en LCA.

Via Breeam-NL kunnen innovatie punten worden verkregen door toepassing van innovatieve ontwikkelingen toe te passen die de duurzaamheid bevorderen. Voor materiaalgebruik kan de duurzaamheidsscore worden bepaald via de Breeam-NL richtlijnen.
De milieu prestatie voor gebouwen (MPG) wordt berekend met een levenscyclus analyse van bouwproducten om milieuprestaties toe te kennen en de keuze voor bouwmaterialen te onderbouwen. Hout met milieukeurmerk en andere biobased materialen scoren in LCA vergelijkingen over het algemeen goed. In de Nationale Milieu Database zijn LCA’s van bouwmaterialen opgenomen echter van biobased materialen nog zeer beperkt.

Tabel biobased isolatiematerialen.

materiaal


lambda, W/m2K

bijzonderheden

Vlas  

0,04

Vooral in houtbouw, dak, wand en vloer isolatie. Is dampopen.

Kokos  

0,045

Vezels van harige kokosbolster. Voor deurmatten. Non woven voor geluidsisolatie, ondervloeren en oplegvilten.

Stro  

0,12

Vooral in houtbouw, wanden e.d.

Riet  

0,06

Goede isolerende eigenschappen, vooral voor daken

Hennep  

0,055

Dak, wand en vloerisolatie. Goed bestand tegen schimmels.

Katoen  

0,04

Van gerecyclede katoenvezels van oude kleding, brandklasse B, vochtregulerend, geluidsisolerend. Voor dak wand en vloerisolatie.

Schelpen  

0,110-0,250

Vooral gestort in kruipruimtes voor isolatie.

Schapenwol  

0,04

Goede warmte isolator en akoestische eigenschappen, dampdoorlatend en vochtregulerend. Voor dak, wand en vloerisolatie.

Kurk  

0,045

Uit de bast van de kurkeik. Waterafstotend, vocht en rot bestendig, geluiddempend en goede brandw. Eigenschapp.

Houtwol 

0,05

Gemaakt van houtvezels, in platen, voor isolatie.

Houtvezels  

0,1

Samengeperste houtvezel- isolatieplaten. Vooral van restsnippers van naaldhout en houtverwerkingsproces. Is dampopen, vochtregulerend, geluidsisolerend, buigzaam, elastisch en in diktes tot wel 240 mm verkrijgbaar. Voorbeeldproduct is Gutex thermoflex. Voor dak, wand en vloerisolatie.

Cellulose 

0,04

Gerecyclede cellulose o.a. uit oud papier, spuitbare isolatie. Is dampopen, vochtregulerend, geluiddempend en brandwerend te maken.

 



 






Hennep isolatie                                                Katoenisolatie                                                 Kurkisolatie

Groenebouwmaterialen.nl

Houtwol isolatie meer brandwerende eigenschappen dan minerale wol!
Hout is van zichzelf al behoorlijk brandwerend door de verkoolde laag die ontstaat bij brand. Deze fungeert als een soort isolator die verdere inbranding vertraagd en het dieper gelegen hout beschermt tegen verdere aantasting. Dit geldt evenzo voor houtwolisolatie. Deze isolatie platen gedragen zich als traag brandend en vormen bij brand ook een koollaagje op het oppervlak. Zo ontstaat een veiligheidszone die verhindert dat zuurstof de vlammen voedt. Bovendien komen er door het branden geen giftige stoffen vrij. Houtwol isolatieplaten verhitten door hun eigenschap van warmtebuffercapaciteit veel minder snel dan andere isolatiematerialen zoals minerale wol en ze geven geen brandwerende druppels zoals bij EPS.


Andere biobased materialen. 

Bamboe plain pressed Bamboe plainpressed

Hout is het biobased materiaal bij uitstek. Het is ruim voorradig, beschikbaarheid kan opgeschaald worden door aanplant, het is een hernieuwbare grondstof, slaat CO2 op, voor elke toepassing een geschikte houtsoort en het heeft goede brandwerende eigenschappen.
- Bamboe: wordt veel toegepast in kozijnen, interieurwerk, terrasdelen, gevelbekleding e.d. Het is een grondstof wat heel snel groeit en komt overwegend uit China. Op de markt is het beschikbaar in delen van samengeperste vezels ook wel solid genoemd en in delen van gelamineerde strips van circa 4 mm dik en ook wel sidepressed of plainpressed genoemd. Bij laatst genoemde materialen zie je de karakteristieke knopen om de circa 600 mm.  Bamboe is een hard en zwaar materiaal. Solid bamboe weegt wel 1050 kg/m3, side of plainpressed circa 750 kg/m3. Het heeft brandwerende eigenschappen en door een thermische behandeling kan het ook buiten toegepast worden.

Kokos hout

- Kokos hout: Dit is hout afkomstig van de kokospalm en is eigenlijk geen hout maar een grassoort. Het materiaal zijn eigenlijk samengeperste vezels alleen niet door een industrieelproces maar door de palm zelf. Daarom is een palm pas geschikt voor kap als hij meer dan 50 jaar oud is. Alleen dan is het kokos hout bruikbaar. Men zegt dan ook "designed by nature". Het is een harde en slijtvast materiaal en heeft een mooie warme uitstraling. 

Lisdodde


- Olifantengras en lisdodde hebben potentie om ook uit te groeien tot een volwaardig bouwmateriaal bv isolatie en plaatmateriaal. Het is snelgroeiend en de ontwikkeling hiervan is in volle gang.



Nieuwebouwen advies kunt u helpen met uw biobased vraagstukken over bijvoorbeeld: Wat zijn de mogelijkheden? Welk materiaal is waarvoor geschikt? 

 Voorbeelden van enkele biobased materialen resp vanaf linksboven: bamboe, hennep, rubberboom, lisdodde, kurk en kokoshout.